VANDAAG BESTELD, BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
✔ VANDAAG BESTELD, BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS ✔ GRATIS VERZENDING VANAF 100 EURO

Fabric care

Onderhoud

Je kledingstuk kan probleemloos worden gewassen. Houd er wel altijd rekening mee dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen.

Pillen

Pillen kan ontstaan bij wassen of dragen van kleding. Je kleding heeft soms een ‘schurend’ contact met dingen zoals een tas, autogordel, de rand van een jas of een riem. Hoe wolliger, hariger of volumineuzer de stof of het breisel is, hoe groter het risico tot pilling. Maar ook niet erg wollige stof die wel gebreid is, kan pillen.

Dit heeft dus niets te maken met slechte kwaliteit maar met de eigenschap van de stof of het breisel en het is dan ook een onontkoombare eigenschap van gebreide stoffen, zoals stretch jersey. Door het volumineuze effect van garen waar truien van gebreid worden, zullen deze meestal een beetje pillen. Vooral op plekken waar de stof langs elkaar, of langs iets anders schuurt.

Maar ook fijnere gebreide stoffen zoals stretch jersey of punta di Roma kunnen pillen.

De kleding kan meestal goed onderhouden worden door het gebruik van een pil apparaatje, of een pilkammetje. Sommige mensen gebruiken een scheermesje, maar dat geeft wel kans op beschadigingen.

Handwas

Stretch jersey of punta di Roma kan met gemak met de hand worden gewassen. Bij handwas lauw water gebruiken tot maximaal 30°; gebruik een speciaal wolwasmiddel en laat het kledingstuk plat drogen. In natte toestand halveert de sterkte van de vezel. Het mag daarom niet door wrijven of borstelen worden schoongemaakt.

Machinewas

Stretch jersey of punta di Roma kunnen goed met de machine gewassen worden op een maximale temperatuur van 40ºC. Was viscose op een wol- of zijdewasprogramma en gebruik hierbij neutrale zeep of wolwasmiddel. Doe het kledingstuk binnenstebuiten in een waszakje om wrijving te voorkomen. Was nooit samen met scherpe voorwerpen zoals ritsen of gespen.

Spijkerbroeken en jasjes worden als ze nat zijn ook behoorlijk hard en schurend, deze beter niet samen wassen met jersey of wollen items. Dat geldt ook voor de droger.

Drogen

Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort of helemaal niet te centrifugeren. Doe het kledingstuk niet in de droogtrommel, omdat het kan krimpen. Liggend drogen is aan te bevelen: rol het kledingstuk in een handdoek en hang het daarna uitgerold weer uit.

Strijken

Als je kledingstukken wilt strijken, helpt het als de stof nog een beetje vochtig is. Stel het strijkijzer niet in op de hoogste stand, want daar is viscose niet tegen bestand.

Vlekken

Vlekken kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Gebruik het wasmiddel rechtstreeks op de vlek en spoel handmatig uit of was het kledingstuk in de wasmachine.

Opbergen

Je kledingstuk kan het beste opgehangen worden. Gebruik liever geen knijpers bij het ophangen, omdat deze opvallende afdrukken kunnen geven in de stof.